KLYC Zeilschool

Zeilschool KLYC Galgenweel

De zeilschool is gelegen aan het Galgenweel op het adres Beatrijslaan 90, 2050 Linkeroever. De club beschikt over een vloot van lesboten en begeleidingsboten. Bovendien is er een eigen rescue dienst. Er vinden hier gedurende het jaar diverse promotionele en recreatieve activiteiten plaats, zoals zeilwedstrijden op het Galgenweel. Verder kan u uw bedrijfsincentive organiseren op de zeilschool en zijn er zeilinitiaties voor particulieren. 

Het is mogelijk om deel te nemen aan modulaire zeilstages voor jeugd en volwassenen, van basis tot en met evolutie 2. Indien u geïnteresseerd bent om uw A-Brevet te behalen zijn er praktijkstages en worden er praktische proeven afgenomen voor de geëvolueerde zwaardbootzeiler die wil gaan lesgeven. 

Samen Zeilen na de jeugdzeilschool start opnieuw in het najaar. 

Gedurende de lente, zomer en herfst vindt er een Midweek Challenge plaats, meer bepaald laagdrempelige woensdagavond ‘after hours’ regatta’s. 

Toegang, parkeren & infrastructuur

De toegangsweg tot de loods is voorbehouden voor het botentransport. Onmiddellijk naast de toegangsweg is er ruime parkeergelegenheid op de dijk van het Galgenweel en langs de Beatrijslaan. 

In de vernieuwde loods is er zomer-en winterbergplaats voor 200 boten met boten-en mastenlift. Bovendien is er een clubbar met uitzicht over het prachtige Galgenweel. Ook bezit de club over modern sanitair met meerdere kleedkamers, douches, een leslokaal, atelier en zeilloft. 

De Koninklijke Liberty Yacht Club vzw is aangesloten bij Wind en Watersport Vlaanderen vzw  

Zeilcursussen eenheidsklassen / open boten

De Koninklijke Liberty Yacht Club staat open voor alle nieuwkomers in de watersport. Het KLYC secretariaat adviseert alle nieuwkomers en verwelkomt nieuwe leden. De medewerkers helpen iedereen om de beste keuzes te maken om een vaardroom om te zetten in een leuke, veilige en correcte pleziervaartervaring.

De vereniging organiseert praktische cursussen in haar zeilschool aan het Galgenweel. Deze zijn bedoeld voor jeugd (8- 15 jaar) en voor volwassenen (alle leeftijden). 

KLYC Galgenweel is actief in de volgende eenheidsklassen:

OK-jol

De OK-jol is een boot met uitstekende vaareigenschappen in het kruisrak waarbij de scherpe steven moeiteloos door de golven snijdt.
Deze boot kan door bijna alle leeftijdsgroepen worden gezeild, met veel en met weinig wind. En, wil je een boot kunnen trimmen, ook tijdens het zeilen, dan kun je met de OK jol zeker uit de voeten.

Ontwerp: Knud Olsen (KO) in Stubbeköbing Denemarken (1956)

Specificaties

  • Lengte:            4,00 m
  • Breedte:           1,42 m
  • Gewicht:          72 kg
  • Zeilopp.:          8,25 m²

Finn

 De Finn is dé zeilboot voor “zwaargewichten” letterlijk en figuurlijk.

De Finn dinghy is in 1949 ontworpen en is inmiddels de klasse die het langst de Olympische status heeft. 

Sinds de Olympische zomerspelen van 1952 in Helsinki, wordt er in dit type zeilboot gestreden om de gouden plak. Talloze top-zeilers komen uit deze klasse

Specificaties

Lengte:        4,50 m
Breedte:      1,51 m
Gewicht:      0,8 kg
Zeilopp.:      11,9 m²

Snipe

De Snipe is een klassieke 2-mansboot die goed en veilig vaart, zelfs in zware windcondities. De aankoopprijs is aantrekkelijk, de boot behoudt zijn waarde en wedstrijdprestaties voor meerdere jaren. De Snipe Class International Racing Association (Scira) is een populaire en goed geleide organisatie over de wereld.

Ze biedt de beste wedstrijdkalender voor kampioenen en beginners bestaande uit het WK, EK, verschillende internationale en nationale wedstrijden. 

Ontwerp: William Crosby in 1931.

Specificaties

Lengte:        4,72 m
Breedte:      1,52 m
Gewicht:      172,8 kg
Zeilopp.:      11,9 m²

Laser

De Laser is een zeer populaire eenheidsklasse. Het is een gemiddelde zwaardboot met een gewicht rond de 60 kilogram.

Er zijn een aantal verschillende types Laser. Deze verschillen van elkaar door het soort tuigage. De romp is identiek voor al deze types.

Ontwerp: Bruce Kirby & Ian Bruce, Canada. 1970

Specificaties

Laser 4.7
Zeil:  4,7 m²

Laser Radiaal
Zeil:  5,76 m²

Laser Standaard
Zeil: 7,06 m²

Laser Rooster 8.1
Zeil: 8,10 m²

Optimist

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot. De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen hierin wedstrijdzeilen tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden.

Ontwerp: De Optimist is meer dan 50 jaar geleden in de Verenigde Staten voor het eerst gebouwd als goedkope zeepkist op het water voor een jeugdzeilvereniging die Optimist heette.

Specificaties

Lengte:       2,30 m
Breedte:      1,15 m
Zeilopp.:      3,5 m²