google-site-verification=Ta5jeRTUEkbKvE26kZDGF-RQmPk9MXDte0FDecEpxIY

Open Antwerps Kampioenschap FJ 2021

sep 23, 2021Algemeen, Galgenweel, Nieuws, zeilwedstrijden

Antwaarps kampioenschap FJ, Europacup Vaurien.

Na een jaartje overslaan vanwege de corona toestanden was in het weekend van 18 en 19 september weer tijd voor : Het Antwaarps kampioenschap FJ. Antwaarps omdat de FJ, flying Junior, klasse niet meer erkend is als een nationale klasse in België. In 2019 mochten we ook de Vaurien klasse ontvangen voor een reeks van het Europacup circuit, dus ook dit jaar terug op het programma. Informatie komt mondjesmaat binnen, Nederlandse FJ klasse spreekt van een 10-tal deelnemers en mogelijk nog een paar Duitsers, van Vaurien weinig nieuws.

Axl is wedstrijdleider en zorgt samen met Eddy voor het nodige papierwerk : NOR, sailinginstructions, inschrijvingsformulieren,… eerste start is voorzien op zaterdag om 13 u. Wind voorspellingen beloven niet veel goeds : weinig tot niks , zowel zaterdag als zondag, maar altijd afwachten wat er echt gebeurt…Er staat 1 Vaurien, maar de rest?.

Axl en Geert gaan in de startboot, Mark zorgt voor de baan en Eddy houdt een oogje in het zeil.Ja het lukt : een volledige startprocedure zonder dat de wind teveel draait! Traag maar gestaag leggen de 10 boten, allen Nederlanders, de baan af; Hylke, 1332, geeft meteen zijn visitekaartje af : 1.

En dan wordt het eigenlijk alleen maar beter :
De wind trekt toch een beetje aan en wordt wat stabieler zuid-oost. Dat is niet de richting voor lange wedstrijden maar met 5 knopen wind zijn ze toch een half uurtje bezig. De ene reeks volgt op de andere, geen onderbreking, dus Axl kan er nog een vijfde aan vastknopen. Hylke, de wereldkampioen , schrijft er 4 op zijn naam.
Zoals in de goede oude tijd kamperen de deelnemers in tentjes op de parking. Het weer is eigenlijk prachtig voor september, zeker zolang de zon schijnt is het aangenaam.

Gezamelijk genieten ze van pizza en dan trekken de ouderen de stad in . De kinderen, veel bemanningen bestaan uit pappa + zoon (of dochter) van ± 10 jaar, spelen nog wat spelletjes.

Zondag starten we om 10u30. Even uitstel maar uiteindelijk kunnen we toch min of meer een redelijke baan leggen. De boten gaan echter steeds trager en trager en we besluiten om in te korten voor de wind helemaal wegvalt. Juist op tijd! Van dan af verschijnt er af en toe en pufje maar dat verdwijnt dan ook weer. Rond 12 uur houden we het voor bekeken : uitstel boven A : Geen wedstrijden meer vandaag! Nog een half uurtje wachten of er protesten zijn , de deelnemers tuigen af en laden de boten op.

Wij stellen de uitslag op, ruimen alles op en bereiden ons voor op de prijsuitreiking. Geen protesten : Axl neemt de honneurs waar, de rekeningen worden betaald en om ± 14 u kan iedereen naar huis.
Dank aan Hylke voor de extra prijzen!

Voor de KLYC : Dank aan Axl, Geert, Mark, Paul, Cory, Veronique, Eddy.

Hier de link naar het album van een zeer aangename aanwezigheid van de FJ-zeilers in een zonovergoten weekend.
Met dank aan Erwin Van Iseghem
https://photos.app.goo.gl/ryC557Ju4QYTNCRPA