Anti fouling: wat verandert er?
vrijdagavond 1 maart om 19uur, KLYC clubhuis Schelde
Nieuwe wetgeving, nieuwe technieken
Als watersporter geniet je natuurlijk graag onbezorgd van de natuur. Maar daarvoor moeten we er ook samen voor zorgen dat ons vaarwater schoon blijft. Dit terwijl onze boot aangroeit met slijmen, schaaldieren, zeepokken, … vanaf het moment dat hij in het water ligt. Deze aangroei zorgt er onder meer voor dat het brandstofverbruik stijgt en de snelheid vermindert. En dat willen we natuurlijk ook weer niet.
Om de aangroei tegen te gaan brengen we dus vaak onderwaterverven aan die koper en/of andere biociden bevatten, giftig voor planten, dieren en mensen. Om de gevolgen hiervan voor het milieu te beperken, verandert de wetgeving over de samenstelling van deze onderwaterverven en nu ook over het aanbrengen ervan.
Tegelijk werkt de industrie aan alternatieven zoals non-stick of foul-release coating, systemen met ultrageluid, … Verschillende sprekers zullen hun expertise met ons delen, zowel over de actuele regelgeving m.b.t. onderwaterverven als over andere antifouling technieken.
Een must voor elke booteigenaar, deze clubavond is dan ook vrij toegankelijk voor de leden van alle Antwerpse jachtclubs.